Flädersaft


För tre dagar sedan gjorde jag årets första sats flädersaft. Idag hällde jag upp den i flaskor och nu har jag gjort omgång två. Får se hur mycket jag hinner innan fläderträden är överblommade.

Flädersaft är den godaste saften och om man blandar ut den med bubbelvatten istället för vanligt vatten får man en riktigt smarrig och somrig törstsläckare. Den passar bra som alkoholfritt alternativ till bubbel också. Förutom att flädersaft är gott så är den enkel att göra, och vacker att se på medan man gör den. Doften av citron och fläder är dessutom underbar.

När saften är klar brukar jag hälla upp den i PET-flaskor som rymmer 50 cl och frysa in. Det tråkigaste som finns är att se mögel i sin goda saft, och det slipper man på det viset. Den här gången hade jag inte tillräckligt med flaskor så det blev både flaskor och burkar.

Flädersaft, ca 2,5 liter
30 fläderblomklasar
3 citroner – ekologiska så man slipper gift i saften
1,5 liter vatten
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra

Lägg blomklasarna i ett kärl som rymmer sisådär 5 liter. Jag föredrar rostfritt framför plast av kemikalieskäl, och gör min saft i en femliterskastrull.

Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.

Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.

Täck med lock eller plastfolie och låt saften stå i 3 dagar och sila den sedan. I år har jag kommit upp mig och använder silduk med ställning, men det går nästan lika bra att lägga en kökshandduk i en trådsil.

Frys in eller förvara i kylskåp.

2 tankar kring ”Flädersaft

 1. Mormor

  I kväll är min omgång klar. Blir nog petflaskor i frysen för min del också även om de tyska ölflaskorna med patentkork är snyggare.

  Svara
  1. Karin Inläggsförfattare

   Ja, det är klart mer estetiskt tilltalande med glasflaskor men de gör sig ju så dåligt i frysen.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *