Fannys chokladbollar

Chokladbollar är ju chokladbollar. Deras uppgift är inte att vara ett nyttigt alternativ till frukostgröten. Chokladbollar är fika. Eller godis. Eller både ock. Men det gör ju inget om de ger lite mer näring per kalori än standardchokladbollen med socker i.

I det här receptet har dadlar fått ersätta socker. Fortfarande godis/fika men lite schysstare mot kroppen. Fanny Roethlisberger har skapat receptet, jag har bara modifierat tillvägagångssättet en liten, liten aning. Fannys blogg är full av goda grejer, och hon skriver kunnigt och engagerat om styrketräning också. Jag gillar den skarpt.

Några chokladbollar på ett glasfat. Under fatet ligger ett handskrivet recept på chokladbollar.

Fannys chokladbollar

8 mjuka dadlar
1,5 dl havregryn
2 msk kakao
2 msk kokosolja
ev 1 msk kaffe
kokosflingor att rulla bollarna i

Kärna ur dadlarna. Mixa dem med kakao och kokosolja (och kaffe). Blanda med havregrynen. Rulla bollar. Rulla bollarna i kokos. Kyl. Ät!

Eventuellt äter man lite under tillverkningen också.

Ivar har chokladbollssmet i ansiktet och slickar av fingrarna.

Tack och hej, 2015!

Två frankerade och poststämplade kuvert. På det översta står Karins namn och adress.

Dagen före nyårsafton fick jag och Jörgen brev från oss själva. Brev vi skrev på nyårsafton 2014. Det var en del av nyårsfirandet på Tjällmo gästgiveri – att skriva ett brev till sig själv som om 2015 hade gått, med fokus på positiva saker som ”hänt” under året. Firandet där var för övrigt så himla gott och trevligt – jag kan verkligen rekommendera ett besök. Och det var så himla kul också, tack vare att vi hamnade vid så jäkla trevliga människor vid den su-huper-smaskiga femrättersmiddagen.

Hur som helst, så här skrev jag:

Hej Karin + 1 år!

Jag hoppas att du har en liten Alma, för det är vad jag önskar mest av allt för 2015. Om Alma inte finns önskar jag mest av allt att Ivar är frisk, att Jörgen och jag är bästa paret i världshistorien. Och att jag har lärt mig Monty Python-fyllevisan om filosoferna utantill.

Puss & kram från ditt gamla jag

Tänk att jag fick det jag önskade mig mest! Tänk att man kan få ha det så bra!

(Ursäkta gryniga bilder, det var tydligen dåliga ljusförhållanden under stora delar av 2015 :D)

Karin står hemma i köket i turkost linne och i övrigt svarta kläder. Gravidmagen börjar bli ganska stor.

Graviditet är ingen picknick. Precis som förra gången fick jag karpaltunnelsyndrom och fick hålla mig borta från datorskrivande (passar inte toppen med mitt jobb…) och att sticka och ja typ allt. Tur att en graviditet inte varar för evigt. Bilden är tagen på min födelsedag, som jag firade med alkoholfri cider.

En bricka med en mugg kaffe, en mugg varm choklad, två glas på fot med äppeljos, ett fat med smörgåsar. Brickan pryds med en liten flaggstång med svenska flaggan hissad i trä.

Första bilden efter Almas födelse. Vi fick fika utan henne. Hon kom direkt till neonatal och jag fick träffa henne sisådär 3,5 timme efter förlossningen.

Alma sover under en babyfilt med djur på.

Alma. Detta lilla mirakel. Akrobaten som var uppe och låg på tvären i magen senast någon vecka innan förlossningen, som fortfarande var fullt rörlig när förlossningen hade startat, och som (förstås) inte hade vridit sig rätt, så att hon fastnade på väg ut.

Ivar har Alma i famnen. Jörgen hjälper till att stötta upp Almas huvud.

Ivar träffar Alma för första gången. Det är i mitt och Almas rum på neonatal i Skövde.

Alma sover under ett randigt täcke.

Äntligen hemma! Alma sover i vår nya, breda säng, där hela familjen får plats.

Tack 2015 – du var jobbig och jag är glad att du inte kommer tillbaka, men du gav oss det bästa man kan tänka sig. Ett friskt, fantastiskt barn.

(Och ja, jag lärde mig Bruce’s philosopher song utantill, och sjöng den på julbordet hos mamma och pappa på juldagen.)

Smart mat för den late kocken

Igår var jag på matlagningskurs ledd av min matidol Ann-Louise Hulter. Det var ljuvligt! Redan bordet med råvaror gjorde att matlagningspeppen började smyga sig på. Färgsprakande grönsaker, papperspåsar med nötter och andra matförpackningar står tätt packade.

Vi var tolv deltagare och efter att vi presenterat oss för varann och Ann-Louise presenterat sig, maten och recepten, blev vi indelade i fyra grupper. Sedan började matlagandet.

Ann-Louises matblogg, Lilla matdériven, är en av mina absoluta favoriter och jag har följt den ganska länge. Jag har skrivit om en del av hennes recept här på bloggen. Eftersom jag gillar hennes recept och blogg så mycket så kändes det som att det inte kunde bli fel att gå en kurs med henne som kursledare. Och det blev det ju inte heller.

Ivar är sedan ett tag tillbaka inne i en oerhört trist period när det gäller mat. Från att han åt allt så är det nu bara typisk barnmat som funkar – makaroner och köttbullar/vegobollar, korv med bröd, pannkaka. Det kan döda matlagningsmojon för den bästa, och jag är ärligt talat inte den bästa en vardagsgrå tisdag. Vem är det? Det har varit urdåligt med inspiration, så när vi ska toka till det alldeles har det blivit lasagne med nersmusslade grönsaker eller något annat lika far out. Nu känner jag så mycket mer pepp! Det finns så mycket god mat därute som jag aldrig har lagat. Så har jag inte känt på väldigt länge.

En del av recepten vi lagade finns i ungefär samma tappning på hennes blogg, till exempel:

Florida veggieburgers – en burgare utan bröd. Man delar burgaren och fyller den med tillbehören istället. Jag gillade dem som tusan, särskilt ihop med fänkåls- och dillröra med mynta och lime.

Quinoawraps med misomorotsröra. Jag och min BFF Ingrid gjorde de här för något år sedan. Urgoda och helt omöjliga att äta med stil.

Stjärnsoppa, som är en vit natthimmel där man själv strör på svarta stjärnor av belugalinser.

Det lagades mycket mer mat än detta, bl.a. supergod sötpotatisfalafel med tahiniyoghurtsås, kikärtssallad med tomatpesto, marinerad och ugnsbakad tempeh, vildrisgratäng med tofu, choklad- och kaffechili och stekt ris med tofu och broccoli.

Förstå glädjen när vi satte oss till bords med detta överdåd!

Del av ett bord med många maträtter på.

Det var så mycket att man hade behövt ställa mobilkameran i panoramaläge för att fånga allt på bild.

Förutom att vi lagade och åt en massa god mat, så fick vi många bra tips för hur man kan göra ganska enkla förberedelser på helgen för att korta vardagsmatlagningstiden avsevärt. Vi fick också tips på vad som är bra att alltid ha hemma i skafferiet, kylen och frysen för att snabbt kunna fixa en bra middag eller lunch.

Tanken med rätterna vi lagade var också att flera av dem passar bra att kombinera med varann, så att man någorlunda enkelt kan göra varierade måltider genom att kombinera på olika sätt under veckans lopp. Smart mat för den late kocken!

Ett dukat bord med några maträtter.

På uppläggningsfatet ligger Florida veggieburgers, och i glasskålarna finns några av tillbehören till dem. På skärbrädan står små skålar med choklad- och kaffechili.

Gissa om vi vaggade därifrån alldeles proppmätta!

Till efterrätt hade en av grupperna mixat och rullat snälla godisbollar (fast med melonkärnsmör istället för jordnötssmör). Man hade inte kunnat tro att jag, efter all den mat jag ätit, skulle vara kapabel att uppskatta dem, men det gjorde jag. Jag gillade särskilt dem som var rullade i rostad kokos. En av de andra kursdeltagarna kläckte idén att man skulle kunna smaksätta den chiafrörullade varianten med arrak för att få snälla arraksbollar – det tror jag skulle bli finfint!

Summan av kardemumman är att jag är mycket mer inspirerad till att laga mat. Jag känner motivation att bli en bättre food prepper, och jag har fått ny energi att leta bra recept som det för tillfället mycket kinkiga barnet kan tänkas acceptera. Och när inspirationen och motivationen falnar så ska jag kolla upp när Ann-Louise håller kurs nästa gång och/eller lura hit Ingrid för matlagningsmaraton.

Snö!

Idag har vi njutit av att äntligen ha så mycket snö att man kan åka snowracer! Jörgen ”pistade” backen med en av (!) våra snöskotrar, och sedan åkte Ivar många gånger. Både jag och Jörgen fick åka med några gånger var.

Ivar åker snowracer och vinkar

Grannsonen kom med traktorn för att ploga den här vägen som vi gjort pulkabacke av. När jag sa det till Ivar rynkade han pannan och sa ”vilken rackare!”. Men, vi hade sån tur att grannsonen tyckte att det var viktigare att Ivar fick fortsätta åka snowracer än att grannen ovanför backen kommer upp med sin bil. (Nej då, det är ingen fara, hon kommer att klara backen fint, det lutar knappt nåt här på schlätta.)

Ivar åker snowracer

Efter det tog vi en kort snöskotertur, och Ivar fick ett långvarigt sammanbrott, som startade när vi vände hemåt, och som gjorde att jag gick in och vilade mig en stund. Sedan var det glada miner igen på både barnet och mamman när det var dags att grilla korv.

Jag håller alla tummar för att vi får ha vinter ett tag nu. Det är så himla trist med lera, mörker och regn.

Att lura ett barn – pannkakor med hemliga morötter

Ivar har en liten kusin som vägrar att äta i princip allt som inte är pannkaka, och då är det ju bra om man har ett lurendrejerirecept så att den lilla kompisen får i sig något ur växtriket på köpet (utöver farmors äppelmos, som verkar vara ett populärt tillbehör). För bästa effekt ska Den Hemliga Ingrediensen inte märkas alls. Lösningen i det här receptet är morotspuré.

Ursprungsreceptet är sötpotatispannkakor från den fantastiska matbloggen Lilla matdériven. Den varianten har jag också gjort ett flertal gånger, och de är också suveränt goda. Det som jag tycker är enklare med morötter är att det går snabbare att göra purén och att det alltid finns krav-morötter i min affär,  men nästan aldrig krav-sötpotatis. Morötter behöver inte åka lika långt heller och jag får stödja svenskt jordbruk.

Jag brukar göra en större sats morotspuré och frysa in i 1 dl stora portioner, så att det är lagom att tina en burk till en sats pannkakor.

Morotspannkakor (6-8 stora eller ca 12 crêpes)

1 dl morotspuré
2 ägg
1 dl vetemjöl/siktat dinkelmjöl
0,25 dl grahamsmjöl/grovt dinkelmjöl
2 dl valfri mjölk
1/2 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
en nypa salt
smör att steka i

Morotspuré: Skala morötter och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka. Häll av men spara litegrann av kokvattnet. Mixa med lite av kokvattnet till en slät puré i lagom konsistens. Låt purén svalna någorlunda innan du gör pannkakorna.

Vispa ihop ägg och morotspuré. Vispa ner mjöl, vanilj och salt. Tillsätt mjölk och vispa till en slät smet.

Smält lite smör i en stekpanna/pannkakslagg/crêpeslagg och grädda pannkakorna på medelvärme.

Smaklig spis!

P.S. Tycker du att jag har varit härifrån länge? Det har jag. Allt gick så trögt med min trötta och fullknökade MacBook från typ 2006 så jag har inte orkat, men nu har jag en ny, snabb och inte fullastad MacBook Air, så nu ser framtiden ljus ut. Jag vet ju att du vill se mer av den här fantastiska lilla personen:

Ivar

Foto: Per Åberg

 

D.S.

Pappa läsa!

Ivar har alltid varit mer mammig än pappig, vilket inte är så konstigt eftersom jag varit hemma mer med honom. Igår kväll när när det var läggdags frågade jag honom vilka sagor vi skulle läsa. Döm om min förvåning när han svarar ”pappa läsa!” och sträcker ut armarna mot Jörgen.  Det är första gången det händer. Jag har fått konkurrens om förstaplatsen! Är det inte underbart? Det firar vi med ett foto från april, när Ivar fyllde två.

Ivar blåser ut ljus

Medan jag satt och filosoferade (zoomade ut) i soffan somnade både Ivar och Jörgen. Oklart vem som somnade först, men fort gick det.

Palsternacks- och broccolisoppa med cashewtopping

Jag har en matkompis. Tom och jag pluggade ihop under en period i Linköping och numera håller vi kontakten genom att då och då ge varann recepttips. Han är skälet till att jag och Jörgen för evigheter sedan lagade den smått fantastiska rätten vadai med kokossalsa. I förra veckan kom han med ett vältajmat sopptips. Jag och syskonen skulle bjuda mamman på en trevlig dag som födelsedagspresent och vi tänkte att lunchen skulle vara soppa. Det blev den här. Välvalt. Soppan i sig är god men en vanlig soppa. Tillbehören gör att den blir riktigt bra.

Toppingen innehåller till största delen fintärnad kålrabbi. Låter det gott? Näe, inte precis, men det är det verkligen! Till soppan åt vi tunt knäckebröd med bönspread – det receptet kom också från Tom. Jag bakade fröknäcke, men var osäker på resultatet så  jag köpte ett paket med Solmarka delikatessknäckebröd för säkerhets skull. Båda blev kalasgoda med bönspreaden på. Bönspreaden går utmärkt att förbereda dagen innan.

Jag ändrade förstås lite i ursprungsreceptet, för det måste man ju.

194

Palsternacks- och broccolisoppa

Räcker till 7-8 hungriga

Ingredienser

500 g palsternacka
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
700-800 g färsk broccoli
3-4 msk Renée Voltaire lantbuljong (eller 3-4 buljongtärningar)
1,5 l vatten
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
svartpeppar

Gör så här

Skala och grovhacka gul lök, vitlök och palsternacka. Skär broccolin i bitar, även stammen.

Fräs lök, vitlök och palsternacka i smör eller olja i en rymlig gryta på svag värme 3-4 min.

Häll på vatten och mjölk. Strö över buljongpulvret. Börja med 3 msk, och tillsätt mer vid behov när du smakar av.

Koka upp och tillsätt broccolibuketterna. Låt koka 12-15 min, eller tills palsternackan är mjuk.

Tillsätt 1 dl vispgrädde till soppan och mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av med svartpeppar och buljong eller salt.

Servera med cashewtopping, tunt knäckebröd och bönspread.

Cashewtopping

Ingredienser

100 g cashewnötter
1 kålrabbi
1 kruka oregano
1/2 rödlök

Gör så här

Grovhacka och rosta cashewnötterna några minuter i en torr stekpanna.

Skala och skär kålrabbi i små tärningar och finhacka rödlök. Lägg i en skål och klipp ner en kruka oregano. Blanda ner cashewnötterna.

Bönspread

Ingredienser

1 tetra stora vita bönor
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk sambal oelek
2 krm salt

Gör så här

Häll av och skölj bönorna. Mixa till en slät kräm tillsammans med övriga ingredienser i matberedare eller med mixerstav.

Lilla trädgårdsmästaren

Idag har jag och Ivar rensat bort fallfrukt från gräsmattan.


Dagens outfit: mössa och stövlar inhandlade på Oxhälja, en grön jacka som jag loppishandlade förra hösten och som han börjat använda precis just idag, och ett par mjukisbrallor med trolldegsfläckar. Byxorna är begagnade, men fläckarna är nya.


Han lastade sin lilla skottkärra full och följde med och tippade äpplena. En gång i alla fall. Sedan ledsnade han och lekte att gungan i stora trädet var en båt.

Bengtsson höll oss sällskap på hög höjd.

Hur gör ensamstående föräldrar egentligen?


Jörgen ska vara bortrest i några dagar så jag och den lilla lockiga ungen får klara oss själva. Det är bara ett par nätter men vållar ändå problem. Ikväll, till exempel, har jag körövning. Som tur är så kan Ivars farfar och en av kusinerna komma hit och vakta medan jag repar. Jag har vetat i en evighet att Jörgen ska åka bort och att jag har körövning, men först i slutet av förra veckan kopplades dessa två bitar av information samman i min hjärna.

Vi har bunkrat upp med mat och sånt innan, för att förenkla så mycket som möjligt, och jag får stå ut med att tappa några timmar på flexkontot, när jag både lämnar och hämtar på förskolan, och att inte hinna med träningen.

Det jag undrar är hur tusan alla ensamstående lyckas rodda detta vecka efter vecka, år ut och år in? Man lär inte hinna med några egna fritidsaktiviteter när barnen är små, om man inte har vänner och familj nära som kan hjälpa till med barnpassning väldigt ofta. Bara att hinna jobba, handla mat och se till att avkomman har hyfsat hela och rena kläder i rätt storlek känns som att det fyller dygnets vakna timmar. Minst.

Alla ensamstående föräldrar som lyckas ens någorlunda med detta jonglerande – jag faller på knä framför er i fullständig ödmjukhet.

Höst = förvaring

Så fort vädret blev kallare började jag googla förvaringslösningar. Hittills har det resulterat i en skohylla att hänga på insidan av en dörr:

IMG_4473-1

…och en tidningshylla till köket:

image

Nu är hallen inte lika kaotisk, och vi har inga tidningshögar liggande här och var i köket. (Jag blir riktigt glad varje gång jag går in i köket nu!)

Dessutom är fas 1 av uppstyrningen av förrådet gjord. Jörgen har byggt nya hyllor för att vi ska kunna få lite bättre ordning på grejerna:

image

Och så har jag lyckats sälja ett par gamla fotpallar och en tv-bänk på blocket. Det är ljuvligt att grejer man inte har plats eller användning för kan komma till nytta hos nån annan. Och det är ljuvligt att rensa ut och ta bort. Denna höst ska gå i harmonins och själslugnets tecken. Namaste.