Matmuffins med broccoli och cheddar

Ivar har länge plockat med maten själv och är väldigt bra på att plocka upp små bitar och stoppa i munnen – även skräp från golvet, träflisor ur vedkorgen och kattmat förstås. Däremot klarar han inte riktigt att äta med sked utan att få spel och börja skotta ur maten ur tallriken med en frenesi som får maten att flyga i en båge över axeln och landa med ett klafs på golvet. Då och då vägrar han att äta annat än sådant han själv kan plocka upp och stoppa i munnen, så jag har försökt hitta bra plockmat. Det kan ju vara lite svårt med kaloriintaget om man är bebis och helst bara vill äta morotsbitar och bitar från mammas macka.

De här matmuffinsarna (ja, det heter så. punkt.) innehåller en massa nyttigheter och dessutom är de goda. De passar att ge barn från åtta månader.

Jag utgick från ett recept på matmuffins med morötter, ärtor och ost på en av mina favoritbloggar – Lilla matdériven. Ann-Louise som huserar där lagar (bland annat) fantastisk barnmat till sin dotter och delar med sig av recepten tillsammans med väldigt frestande bilder.

Matmuffins med broccoli och cheddar

Ingredienser till 12 matmuffins:
3 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1/2 dl rapsolja
1 dl vatten
125 g kesella
1,5 dl riven cheddar
2-3 dl grovhackad, kokt broccoli
0,5 msk chiafrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägget poröst i en annan skål och tillsätt olja, mjölk och kesella. Rör ner broccolin och sedan mjölblandningen.

Smörj en muffinsplåt med smör eller pensla med olja, eller placera ut 12 muffinsformar på en plåt. Det blir små muffins, så det ska inte vara formar i amerikansk storlek.

Klicka ut smeten i muffinsplåten/formarna och strö över chiafrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *