Att lura ett barn – pannkakor med hemliga morötter

Ivar har en liten kusin som vägrar att äta i princip allt som inte är pannkaka, och då är det ju bra om man har ett lurendrejerirecept så att den lilla kompisen får i sig något ur växtriket på köpet (utöver farmors äppelmos, som verkar vara ett populärt tillbehör). För bästa effekt ska Den Hemliga Ingrediensen inte märkas alls. Lösningen i det här receptet är morotspuré.

Ursprungsreceptet är sötpotatispannkakor från den fantastiska matbloggen Lilla matdériven. Den varianten har jag också gjort ett flertal gånger, och de är också suveränt goda. Det som jag tycker är enklare med morötter är att det går snabbare att göra purén och att det alltid finns krav-morötter i min affär,  men nästan aldrig krav-sötpotatis. Morötter behöver inte åka lika långt heller och jag får stödja svenskt jordbruk.

Jag brukar göra en större sats morotspuré och frysa in i 1 dl stora portioner, så att det är lagom att tina en burk till en sats pannkakor.

Morotspannkakor (6-8 stora eller ca 12 crêpes)

1 dl morotspuré
2 ägg
1 dl vetemjöl/siktat dinkelmjöl
0,25 dl grahamsmjöl/grovt dinkelmjöl
2 dl valfri mjölk
1/2 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
en nypa salt
smör att steka i

Morotspuré: Skala morötter och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka. Häll av men spara litegrann av kokvattnet. Mixa med lite av kokvattnet till en slät puré i lagom konsistens. Låt purén svalna någorlunda innan du gör pannkakorna.

Vispa ihop ägg och morotspuré. Vispa ner mjöl, vanilj och salt. Tillsätt mjölk och vispa till en slät smet.

Smält lite smör i en stekpanna/pannkakslagg/crêpeslagg och grädda pannkakorna på medelvärme.

Smaklig spis!

P.S. Tycker du att jag har varit härifrån länge? Det har jag. Allt gick så trögt med min trötta och fullknökade MacBook från typ 2006 så jag har inte orkat, men nu har jag en ny, snabb och inte fullastad MacBook Air, så nu ser framtiden ljus ut. Jag vet ju att du vill se mer av den här fantastiska lilla personen:

Ivar

Foto: Per Åberg

 

D.S.

4 tankar kring ”Att lura ett barn – pannkakor med hemliga morötter

 1. Martina

  Kanon! Det ska vi testa. Jag brukar köra 2 ägg, 2 dl havregryn/vetemjöl/dinkelmjöl och 4 dl mjölk, blir dom här tunna? Kändes som lite med 2 dl mjölk men purén kanske gör sitt.

  Axel tycker om leverpastej också, klämmer lätt två-tre skivor på morgonen, ratar brödet och gurkan. Googlade på det och nåt som heter Livsmedelssäkerhetsverket Evira i Finland rekommenderar 4-5 skivor i veckan..

  Svara
  1. Karin Inläggsförfattare

   Ja, de blir tunna, precis som vanliga pankisar. Fast det beror ju på konsistensen på purén också förstås. Om du tycker att smeten verkar lite väl tjock så späd med lite mer mjölk.

   Hm… Variera märkena på leverpastej så kanske det farliga varierar lite också :)

   Svara
 2. Mormor

  Och här sitter han och ”fiskar” med morfar. En skarvsladd och en papperskorg duger till mycket.

  Svara
  1. Karin Inläggsförfattare

   Ja, sladdar är poppis för att fiska här hemma också! Jag hade ju glömt att skriva att det var pappa som tog bilden- har uppdaterat det nu :)

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *