Falafel på gula ärtor med två såser

Trädgårdsonsdag är ett av få tv-program jag och Jörgen inte vill missa. Det brukar vara max en nyttig grej per avsnitt, alltså något vi kan använda oss av här hemma. Förra veckan handlade det till exempel om hur man beskär rosor, fast då väsnades Ivar så in i bänken att vi fortfarande inte har en aning. Resten av programmet, utöver den där eventuella lärdomen, är mest mys och mat och Pernilla Månsson-Colt som tänker, och på något märkligt sätt är det himla härligt och bra.

I senaste avsnittet lagade Tareq Taylor falafel av gula ärtor, och eftersom vi har blivit frityrfrälsta och eftersom vi vigt fredagarna åt mat vi inte lagat förut så testade vi detta igår. Falafel, halloumi och två såser
Självklart friterade vi halloumi också. Svårslaget.

Här finns originalreceptet på falaflarna. Vi skippade myntan i den milda såsen och plussade på lite pressad citron, och gjorde den starka såsen aningen mindre stark genom att minska mängden chiliflakes. Och just ja, femtio gram persilja tyckte jag verkade helt bisarrt mycket så jag tog drygt tjugo.

Om någon hade bjudit mig på dessa falaflar hade jag inte kunnat gissa att de saknar själva huvudingrediensen i falafel, nämligen kikärtor. Det var kul att göra något annat än ärtsoppa med gula ärtor, och det blev mycket gott enligt mig, och fantastiskt gott enligt Jörgen. Jag tycker dock att det inte blev lika gott som vadai, som vi gjorde för ett tag sedan, men Jörgen tyckte att det här var godare. Ivar däremot var inte särskilt impad, vilket kan tyckas lite märkligt med tanke på att han gladeligen äter både jord och kattmat.

För er som inte orkar klicka er vidare till receptet så kommer det här:

Ingredienser
1/2 kg torkade gula ärtor, blötlagda i minst 12 timmar
1/2 st stor gul lök
20 g persilja, fryst eller färskt
1-2 st vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 1/2 msk spiskummin
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
solros- eller rapsolja till fritering

Gör så här
Blanda gula ärtor, lök, persilja, vitlök och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare. Blanda smeten med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt smeten vila i cirka 15 minuter och gör under tiden såserna.

Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem i olja i 3–4 minuter tills de blivit gyllenbruna. Oljan bör vara ca 170 grader.

Stark kall tomatsås
1 burk konserverade avrunna cocktailtomater
1 msk tomatpuré
0,5-1 msk torkade chiliflakes
2 msk olivolja

Mixa alla ingredienser med en stavmixer.

Mild yoghurtsås
2 dl yoghurt med 10 % fetthalt
rivet skal av 1/2 citron
0,5-1 tsk citronsaft

Blanda samman ingredienserna.

Smaklig spis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *