Sötpotatispannkakor och blåbärskesella

pannkakor och blåbärskesella
Idag blev det pannkakor till lunch för Ivar. Jag hade sötpotatispuré i frysen sedan tidigare och kunde därför passa på att testa ett recept från Lilla matdériven. För en gångs skull följde jag receptet (nästan) till punkt och pricka, förutom att jag tog 1 dl vetemjöl och 0,25 dl grovt dinkelmjöl, så jag citerar Ann-Louise rakt av:

Ingredienser till 6-8 pannkakor
1 dl sötpotatispuré
2 ekologiska ägg
1,25 dl dinkelmjöl
ca 2 dl mjölk
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt
smör att steka i

Gör så här:
Börja med purén. Denna gör du genom att rosta sötpotatisen med skalet på i ca 1 timme på 200°. Gör ett stort snitt i mitten av potatisen innan du rostar den. Låt potatisen svalna, dra loss skalet och mixa slät. Tillsätt eventuellt vatten, lite i taget. Jag brukar rosta flera samtidigt och frysa in purén i mindre portioner som enkelt kan plockas fram vid behov.

Vispa ihop ägg och sötpotatispuré. Tillsätt mjöl, vaniljpulver och salt och vispa ihop. Vispa tillslut ner mjölken tills du får en slät smet. Smält lite smör i en medelvarm stekpanna och grädda på bägge sidor.

Jag provsmakade pannkakorna och kan intyga att de verkligen blev goda! Till detta rörde jag ihop ett par matskedar blåbär, lite mosad banan, en klick kesella (10 %) och en nypa vaniljpulver. Jag borde ha mixat med stavmixern istället för att bara grovmosa, för det visade sig att Ivar hade lite problem med blåbärs-”skalen”. Smaken verkade däremot gå hem.

20130402-124103.jpg
Om ni undrar över blåmärket i pannan så kan jag berätta att om man snubblar på mattkanten och med full kraft ränner huvudet i soffbordet så kan resultatet bli just så.

2 tankar kring ”Sötpotatispannkakor och blåbärskesella

  1. Pingback: Att lura ett barn – pannkakor med hemliga morötter | Karin, katterna & killarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *